WELCOME TO LOGASTELLA

Dormant for the moment. Who knows, perhaps one day Logastella will rise again.



Thursday, 18 October 2007

Tough but tender...


... is the theme of the next issue of De Labiel.
Submissions written in the English language are most W E L C O M E.
Please submit your poetry or prose (1001 words maximum) before 20 November 2007 to delabielmagazine@gmail.com
Late submissions might also be considered but only if the editors like your bribe.

Monday, 23 April 2007

Redactioneel schaamtenummer

Ragini Werner, Lisette Togtema, Rob de Groot,
Richard Brouwer von Gonzenbach


Welkom in het 5de nummer van De Labiel, het ietwat wereldvreemde literaire blad vol bijdragen die de positieve krachten van labiliteit omarmen en dat dit keer als thema ‘schaamte’ heeft.
Labiliteit kan een psychiatrisch thema zijn, en ook een filosofisch thema, een literair thema, een cultureel thema, een historisch thema, een wetenschappelijk thema, enzovoorts. Daar schamen wij ons niet voor.
Hulde aan Carlien Dubben, die weer prachtige tekeningen voor ons heeft gemaakt. Hulde ook aan Hubert Klaver, die opnieuw een Mega-verhaal, vol uitdagende ironie, aan ons ter publicatie heeft gesteld. Voor hun inzendingen schamen we ons zeker niet.
De Labiel is een blad dat democratisch – met evenveel recht voor alle redacteuren – tot stand is gekomen. Dus niets om je voor te schamen. Wij nemen afscheid van Terence van Zoelen, één van de zes stamouders en stamcellen van De Labiel. Met grote dank, want mede door zijn bijdragen als redacteur hebben wij gezamenlijk van dit blad kunnen maken wat het nu is. En daar schamen wij ons beslist niet voor. ▲

DE LABIEL MAGAZINE
Nr. 4-10, April 2007

Kleine jongetjes Hubert Klaver
De verborgen prinses Ingrid de Vries
Pyrrhus André Degen
My dishwasher knows no shame Ludwig Werner
Supermarkt schaamte Carlien Dubben
Achteruit Marcel J. Dijkema
Missing Molly Boris Wing
Nationale VOC schaamte Carlien Dubben
Het vijgenblad Dichtkring Rondrijm
Afdracht André Degen
De Indische detective ~ 4 Richard Brouwer von Gonzenbach
Ben jij al labiel?
Schaamte omslag / illustratie Lisette Togtema / Carlien Dubben

Monday, 5 March 2007

Literair blad met een knipoog

Het Groninger kwartaalmagazine De Labiel is een tweetalige uitgave waarin schrijvers van poëzie en proza een literair podium kunnen vinden. Inzendingen van zowel Nederlandse of Engelstalige teksten zijn van harte welkom bij: delabielmagazine@gmail.com. De Labiel wil geloofwaardig zijn voor het publiceren van kwaliteit, van gedurfd en origineel literair werk. Daarom wordt niet alles wat door de redactie ontvangen is, automatisch uitgegeven.
De Labiel kent terugkerende rubrieken: de column 'Ben je belabberd’, een interview met een 'talent in de kunsten' met als thema ‘labiliteit’, en de feuilleton ‘De Indische Detective’.

Waarom de naam De Labiel?

De reacties op de naam zijn verschillend. Bij het uitdelen van het nieuwste nummer in de binnenstad hebben wij gezien: een lach, een grijns, ook een frons en een ‘schudhoofd’. Er zijn dus ook mensen die onwennig reageren. Een eerste reactie zegt natuurlijk meer over de persoon in kwestie, dan over de titel. Want wat betekent labiliteit voor iemand? Heeft het een negatieve bijsmaak of wordt het omarmd? Is het onbekend terrein of een ‘way of life’? Wordt labiliteit beleefd als ‘niet opgewassen tegen’ of als ‘opwassend leven’?

En waarom willen wij destabiliseren?

Om de simpele reden dat labiliteit bestaansrecht heeft. ‘Uit evenwicht zijn’ is niet iets wat onveranderd voortduurt. Vanuit labiliteit en chaos kun je weer orde en balans creëren. Wij houden van die beweging; voor van plek veranderen om nieuwe evenwichten te vinden. Labiliteit zou je kunnen vervangen door ‘evenwichtskunst’.

De eerste uitgave kreeg als verschijningsnummer Nr. 3 mee, de tweede kreeg Nr. 8.3, en nu deze derde uitgave kreeg Nr. 23 mee. Waarom deze rare vorm van nummering?

De eerste uitgave is de eerste uitgave, welk nummer er ook aan is toegekend. De telfunctie van een nummer vinden wij niet interessant, voor elke uitgave kiezen wij een passend nummer. Daarbij laten wij ons leiden door het ‘nummer an sich’, door een symboliek, een gevoelswaarde, of simpelweg een functie anders dan ‘orde’. Lezers kunnen rekenen op vier nummers per jaar. Eind december 2006 was de vierde verkrijgbaar. Daarom noemden wij haar Nr. 31. Dit past letterlijk bij de verschijningsdatum en ook bij het gekozen thema (‘Knal!’).

Hoeveel kost De Labiel en waar kan ik het vinden?

De Labiel kost helemaal niets en dat houden we ook zo. Het gratis zijn hoort bij De Labiel. De charme hiervan zit wat ons betreft in toegankelijkheid voor iedereen, en in spontaniteit; je ziet het liggen, je denkt ‘hee’ en je neemt het mee. We géven haar graag weg. Je kunt jouw exemplaar van De Labiel vinden o.a. bij: De (centrale) Openbare Bibliotheek, Godert Walter, Athena’s Boekhandel, Scholtens Wristers, Café Marleen, Café de Minnaar, Kunst & Vliegwerk, De Usva.

Door wie wordt De Labiel uitgegeven?

De redacteuren/oprichters geven De Labiel zelf uit. We zijn financieel zelfstandig en nodigen literaire sponsoren/adverteerders graag uit om ons te steunen. Uitgeverij Passage en Hubert Klaver, de Groninger columnist hebben al bijgedragen. De Labielo’s zijn: Ragini Werner, Lisette Togtema en Richard Brouwer von Gonzenbach.


Voor meer informatie over De Labiel : delabielmagazine@gmail.com